Intressant information

mars 17, 2008 at 5:06 e m (Daily junk)

Med alla bloggar som skriver om produkter, företag samt märken kan det vara bra för dem att veta vad marknadsföringslagen är. Här följer ett direkt klipp ur den:

Krav på marknadsföringen 

4 § Marknadsföringen skall stämma överens med god marknadsföringssed och även i övrigt vara tillbörlig mot konsumenter och näringsidkare. Vid marknads- föringen skall näringsidkaren lämna sådan information som är av särskild betydelse från konsumentsynpunkt.”

5 § All marknadsföring skall utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring. Det skall också tydligt framgå vem som svarar för marknadsföringen.” 

Här är det viktigt att påpeka att budskapet skall kunna identifieras för vad det är, det vill säga att det rör sig om marknadsföring.

Ett exempel på detta är dagstidningar vilka oftast består av olika delar och bilagor. Ibland utformar företag en annons som en bilaga vilken medföljer tidningen. För att detta marknadsföringsbudskap inte skall uppfattas som tidningens normala redaktionella text så måste bilagan tydligt märkas med t ex ”Annons”. 

Så när ska detta tillämpas i verkligheten? D.vs när ska modebloggarna informeras?

Annonser

5 kommentarer

 1. Blingbling said,

  Hehe eller hur. Dom rackarna tycks klarar sig pga av yttrandefrihetslagen. Vi kanske skulle ta och anmäla nån blogg och se vad marknadsdomstolen säger.

 2. 08an said,

  de skulle granska dessa bloggar med avseende på detta läste jag idag…

 3. hotness said,

  De som inte har registrerat företag kan nog klara sig p.ga av yttrandefrihetslagen, men det blir nog svårt för ett AB som Blondinbella. Iaf har jag fått det intrycket för om hon väljer vilka företag hon ska skriva om i sin redaktionella text mot betalning klassas det som bestickning. Eller jag kanske är helt ute och cyklar nu?

 4. Karolina said,

  Jag förstår inte så mycket av det som står , lite för svår svenska för mig som 14 åring. Men om jag fattar rätt så får man inte få betalt av ett företag för att skriva bra saker om produkter från det företaget om man inte skriver att man har fått betalt? Men om man väljer företag som man värkligen tycker ä bra måste man väll få göra så? Skulle vara jätteglad för svar . Tack ❤

 5. hotness said,

  Karolina: Jag vet inte exakt hur lagen tolkas, men jag förstår det som att om man skriver om en produkt från ett företag och man i gengäld får produkter eller andra fördelar av företaget måste man skriva att det är reklam. Men som sagt, jag är inte så insatt i det hela eller utbildad i juridik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: